Remisier Syazwan’s Blog

Stocks, Futures, Finance Tips & Much More

Restoran Pertama Gordon Ramsay di Malaysia!

Celebrating 3 months anniversary with my lovely wife 🥰 Food was what you would expect from Michelin Starred Chef owned restaurant, hence the gratifying atmosphere it exudes. Started with the appetizer Arnold Bennett twice baked soufflé; one might think how on earth...

Arrow Gaming Glasses

Tried and tested Arrow Gaming Glasses — Untuk yang menghadap skrin lebih 6 jam sehari, SANGAT sesuai pakai 💪🏻 Tak kira apa yang dihadap (contoh gambar adalah game Civ VI, God Of War: Ragnarok dan Halo: Infinite. Biasanya kalau dah total time tengok skrin dalam sehari...

Review Mac M1 (2020)

Lepas saya dah letgo HP Spectre x360 dan iPad Pro, saya mencari something yang boleh guna untuk kerja office/present pada client masa meeting dan sebagainya. Takdir telah menemukan saya dengan racun daripada syarikat epal iaitu sang Macbook n Cheese Pro dengan...

Zakat Tahun 2020

Alhamdulillah. Segala syukur bagiNya. Hari ini sempat bertemu sahabat saya Syahmi Syafiq Azmi dan lunch itik salai di Bangi. Tempoh hari saya ada mesej untuk bertemu sebelum hujung tahun, dengan niat nak menunaikan zakat untuk tahun 2020. Biasanya saya buat melalui...

Alhamdulillah Rezeki Besar Pada Usia Sebelum 30an

Alhamdulillah syukur kepada yang Maha Esa. Syukur kepada yang Maha Pemurah. Akhirnya selepas melalui banyak rintangan dan dugaan, cabaran dan ujian dalam dunia pelaburan saham — Tidak kusangka pada usia seawal 27 tahun aku mampu menjadikan salah satu impian menjadi...

Wagyu Tomahawk Di KL

Camne boleh tetiba kat sini? Haa ini lah terjadi bila kepishangan di office dan saja tanya Aiman Zuhali “weh jom wagyu” Member lagi sorang Aini Zaliha pun onz je. Ajak husband. Jadi di sinilah kami berada. Pelayan memula cakap 2kg Tomahawk cukup untuk dua orang je....

Harga Minyak Negatif?? Apa Sudah Jadi?

Sepanjang sejarah penglibatan dalam futures, ini merupakan detik dalam sejarah menjadi saksi kepada fenomena luar biasa ini. Kontrak Mei 2020 bagi Crude Oil tutup pada paras -40.32$. Ya anda tidak silap baca. NEGATIVE harga dia! Kenapa ini boleh berlaku? Sebelum itu...

Bahasa Perancis

Tengah belek2 balik sijil lama ni, bila ternampak semula yang ini, rasa seperti “Wow, aku dulu belajar bahasa Perancis!” Bukan setakat belajar, tapi dapat melepasi peperiksaan kefasihan bahasa Perancis yang dikenali sebagai Diplôme D’Études En Langue Française (DELF)...

Apa Itu Single Stock Futures (SSF)?

PENCAPAIAN TAHUN 2020: Menjadi speaker dalam sesi pembelajaran dalam talian untuk Bursa Malaysia Derivatives. InshaAllah saya akan ada lagi future collaboration bersama mereka dalam memberi lagi pendedahan kepada masyarakat di Malaysia tentang produk pasaran hadapan...